15 – Ansættelse, introduktion og kompetenceudvikling

Dokumentet gælder for alle i klinikken
Gældende fra den 29. oktober 2017
Revideret den 06. maj 2023
Godkendt af TBU
Revideres senest den 06. maj 2024
Ansvarlig TBU

Formål

At sikre, at:
– der ansættes læger og ikke-lægeligt personale med en relevant kompetenceprofil
– nyansatte opnår kendskab til klinikkens opgaver og drift.
– ansvars- og opgavefordeling i klinikken er tydelig for de nyansatte.
– læger og ikke-lægeligt personale til enhver tid har de nødvendige kompetencer til løsning af klinikkens
opgaver.

Fremgangsmåde

A: Ansættelser
B: Introduktion
C: Læringsmiljø og trivsel

A: Ansættelser:
Ansættelsesprocedurer, læger og psykologer:
1. Der udarbejdes en funktionsbeskrivelse og kompetenceprofil af den virksomhedsansvarlige læge, i samarbejde med en eller flere fra personalegruppen.
2. Der tages stilling til ansættelsesvilkår, timetal, løn m.v. samt udarbejdes stillingsopslag.
3. Den virksomhedsansvarlige læge og en eller flere fra personalegruppen læser de indkomne ansøgninger og udvælger de bedst kvalificerede og der udvælges derefter de ansøgere, som indkaldes til samtale.
4. Ansættelsesudvalget består af den virksomhedsansvarlige læge og en eller flere fra personalegruppen.
5. Den virksomhedsansvarlige læge sikrer herefter at:
• den nye medarbejder tilknyttes dataløn
• klinikkens forsikring dækker denne medarbejders arbejdsfunktioner
• der fremsendes ansættelseskontrakt, funktionsbeskrivelse og link til webside med oplysninger om
klinikkens gældende retningslinjer mm.
• der oprettes digital signatur, mail samt password/adgang til IT-system m.v.

B: Introduktion:
Introduktion af læger og psykologer:
I den første ansættelsesuge gennemgås den nyansattes kompetencer af en medarbejder. Alle opgaver i funktionsbeskrivelsen gennemgås og vurderes ud fra:
• kan udføres selvstændigt
• kan udføres med supervision
• skal oplæres i
Der lægges plan for, hvordan den nyansatte kommer til at opnå de ønskede færdigheder, og der udnævnes en tovholder for planen. Det sikres, at den nyansatte har modtaget og er blevet introduceret til alt relevant skriftligt materiale inkl. nøgle, koder, IT-system m.v. Det sikres, at introduktionen forløber planmæssigt.
Efter 6-10 uger vurderer den virksomhedsansvarlige læge, om den nye medarbejder skal fortsætte efter 3 måneders prøveperiode. Der holdes et møde med medarbejderen, hvor eventuel fastansættelse aftales i slutningen af prøveperioden. Ved ansættelse aftales møder om medarbejderens trivsel efter behov, dog minimum årlig MUS-samtale, som afholdes af den virksomhedsansvarlige læge.

For såvel psykologer som læger gives i introforløbet undervisning i basal hjertelungeredning samt andre centrale elementer i patientsikkerhed, såsom information om klinikkens håndtering af medicin/receptfornyelse, fortrolighed, diskretion m.v.

C: Læringsmiljø og trivsel:
Kompetenceudvikling og supervision:
Psykologer og læger har altid mulighed for kompetenceudvikling. Kan den pågældende kompetence ikke opnås ved intern læring aftales, hvordan kompetencen ellers kan opnås.
Procedurer ved implementering af nye vejledninger:
• Ved indførelse af nye behandlingsprocedurer, udnævnes der en ansvarlig læge samt praksispersonale, som varetager undervisning af hele klinikken og kommer med forslag til implementering af nye procedurer. Efterfølgende lægges en plan for den tidsmæssige implementering samt opfølgning af eventuel ny arbejdsgang.
• Ved erhvervelse af nyt apparatur udnævnes en ansvarlig, som indhenter tilbud samt instrukser i anvendelse af apparatet. Efterfølgende oplæres alle relevante i klinikken i brug af apparatet. Ved efterfølgende personalemøder evalueres forløbet og apparaturet.
• Journalføring: Ved implementering af nye arbejdsgange udarbejdes en frase, som skal anvendes ved journalføring. Dette sikrer, at man kommer ind omkring alle relevante problemstillinger.
• Ved den årlige MUS-samtale drøfter medarbejder og den virksomhedsansvarlige læge, hvilke ønsker der er for efteruddannelse og kompetenceudvikling.
• En gang om måneden afholdes møder, hvor små og store nyheder og ideer drøftes af alle.
• UTH drøftes i forbindelse med den daglige behandlingskonference og der udpeges en læge/medarbejder, som sørger for eventuel indberetning.

Trivselssamtaler og MUS:
Ved behov for drøftelse af arbejdsforhold kontaktes den virksomhedsansvarlige læge. Der afholdes årlige MUS-samtaler med den virksomhedsansvarlige læge. Der laves referat fra samtalerne.

Krydsreferencer

01. Ledelse, kvalitet og drift
09. Basal hjerte-lungeredning

Ekstern vurdering

Klinikken vil under det eksterne survey blive vurderet på følgende:
Indikator 1
Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for ansættelse og introduktion af ansatte læger og ikke-lægeligt personale.
Indikator 2
Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for, hvordan proceduren er fulgt ved nyansættelser.
Denne indikator er kun relevant for klinikker, hvor der har været nyansættelse(r) indenfor det sidste år.
Indikator 3
Der er funktionsbeskrivelser for ikke-lægeligt personale.
Indikator 4
Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for muligheden for og den praktiske gennemførelse af supervision af ansatte læger og ikke-lægeligt personale.
Indikator 5
Ved interviews med læger og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for, hvordan kompetenceudvikling varetages i klinikken og henvise til en plan for lægens, ansatte lægers og ikke-lægeligt personales kompetenceudvikling. Planen er udarbejdet på baggrund af afholdte medarbejderudviklingssamtaler inden for det seneste år.
Indikator 6
Ved interviews med lægen kan de redegøre for, hvordan ikke-lægeligt personale, der fungerer som medhjælp, instrueres, og hvordan der føres tilsyn.
Den indikator gælder kun for klinikker, hvor ikke-lægeligt personale i klinikken fungerer som medhjælp.
Indikator 7
Ved interview med ikke-lægeligt personale, der fungerer som medhjælp, kan de redegøre for, hvordan lægen fører tilsyn med dem, og om de er tilstrækkeligt instrueret.

Eksterne referencer

Generiske målepunkter for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder
Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed), 11. december 2009, Sundhedsstyrelsen
Vejledning om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed), 11. december 2009, Sundhedsstyrelsen