11 – Hygiejne

Dokumentet gælder for alle i klinikken
Gældende fra den 07. juni 2017
Revideret den 27. april 2023
Godkendt af TBU
Revideres senest den 27. april 2024
Ansvarlig TBU

Formål

At forebygge overførsel af infektioner i klinikken.

Fremgangsmåde

1. Rengøring:
Der er procedure for den aftalte daglige rengøring i klinikken. Klinikkens lokaler og inventar holdes rene og ryddelige, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt at opholde sig der for patienter, pårørende, læger og ikke-lægeligt personale. Rengøring udføres, så smittefare reduceres, og forurening ikke spredes. Der skal specielt fokuseres på kritiske risikopunkter som belysning nær patienten, håndvask og armatur, anden sanitet, greb, bord og installationer. Lokaler, herunder møbler og borde, rengøres dagligt med støvsugning og afvaskning/aftørring af vandrette flader. Toiletter rengøres dagligt. Køleskabe rengøres ugentligt. Alle skraldespande tømmes dagligt. Kvaliteten af rengøringen vurderes løbende, og der tages med det samme kontakt til rengøringsfirmaet, hvis de aftalte procedurer ikke efterfølges.

Grundet COVID-19 er alle rengøringsprocedurer er skærpede, herunder brug af håndsprit før og efter hver patientkontakt, afspritning af håndtag, vandrette flader mm. som patienten har haft kontakt til. Når en arbejdsplads forlades afsprittes bord, tastatur mm inden arbejdspladsen skal bruger af den næste medarbejder, se Coronavirus/COVID-19 samt særligt for sundhedspersonale Sundheds-og-aeldresektoren/Retningslinjer-og-materialer, der blandt andet indeholder følgende vejledning Retningslinjer-for-haandtering-af-COVID-19.

2. Rengøring af lejer:
Ikke relevant – klinikken har ingen lejer.

3. Udstyr til flergangsbrug:
Ikke relevant – klinikken har intet udstyr til flergangsbrug.

4. Apparatur og udstyr:
Personvægt og blodtryksapparat rengøres efter de forskrifter, leverandøren har udstukket. Ansvaret påvhviler den virksomhedsansvarlige læge.

5. Kontrol af udstyr til sterilisering og rengøring af medicinsk udstyr:
Ikke relevant – klinikken har intet udstyr til sterillisering.

6. Smittefarligt affald:
Ikke relevant – klinikken har intet smittefarligt affald.

7. Håndhygiejne:
Under arbejde anvendes ikke armbåndsure eller håndsmykker. Angående håndhygiejne anvendes som hovedregel håndsprit før og efter alle procedurer, samt efter handskebrug. Hvis hænder er våde eller synligt snavsede, eller hvis patienten har diarre, udføres håndvask efterfulgt af håndsprit. Der forefindes håndsprit i alle rum, samt håndsæbe i rum med håndvask. Ved alle procedurer, hvor der er kontakt med vævsvæsker anvendes engangshandsker (ikke relevant).

8. Særligt smittefarlige patienter, f.eks. MRSA inficerede:
Alle overflader, som patienten har været i kontakt med, eksempelvis stol, sprittes af. Handsker anvendes ved alle procedurer, hvor personale har direkte kontakt til patienten, dette gælder også affald, som har været i kontakt med patienten. Affald lægges i plastikposer, der lukkes. Efterfølgende udføres vanlig håndhygiejne. Se iøvrigt vejledninger vedrørende COVID-19.

9. Potentielt smittefarlige patienter, når Sundhedsstyrelsen udsender særligt varsel:
Sundhedsstyrelsens retningslinjer følges. Patienter, hvor der er mistanke om f.eks. Corona, fugleinfluenza, mæslinger eller lignende sygdomstilstande med stor smitterisiko, informeres om ikke at komme i klinikke.

Krydsreferencer

Ingen.

Ekstern vurdering

Klinikken vil under det eksterne survey blive vurderet på følgende:
Indikator 1 Ved interviews med lægen kan denne redegøre for procedurer for rengøring af lokaler og inventar.
Indikator 2 Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for procedurer for rengøring og opbevaring af medicinsk udstyr og materialer til flergangsbrug.
Indikator 3 Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for håndtering af håndhygiejne og henvise til dokumenter, hvori det er beskrevet.
Indikator 4 Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for håndtering af kirurgisk håndvask og henvise til dokumenter, hvori det er beskrevet. Denne indikator er kun relevant for klinikker, der foretager operative indgreb, hvor kirurgisk håndvask er påkrævet.
Indikator 5 Ved interviews med lægen og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for håndtering af særligt smittefarlige patienter og henvise til dokumenter, hvori det er beskrevet.
Indikator 6 Udstyr til sterilisering og rengøring af medicinsk udstyr til flergangsbrug kontrolleres. Klinikken fastsætter selv hyppigheden med udgangspunkt i eventuelle anbefalinger fra eksempelvis Sundhedsstyrelsen, og der følges op herpå.
Indikator 7 Kvaliteten af rengøringen af lokaler og inventar vurderes, og der følges op herpå. Klinikken fastsætter selv hyppigheden.

Eksterne referencer

Lov nr. 1046 af 17. december 2002 om medicinsk udstyr med eventuelle senere ændringer
Nationale infektionshygiejniske retningslinjer for desinfektion i sundhedssektoren, 1. udgave 2014, Statens Serum Institut
Nationale Infektions-hygiejniske retningslinjer om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren, 1. udgave juni 2015, Statens Serum Institut
Nationale Infektions-hygiejniske retningslinjer om håndhygiejne, 1. Udgave 2013. Statens Serum Institut
Målepunkter vedr. psykiatri for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder
Generiske målepunkter for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder
Forebyggelse af spredning af MRSA: Vejledning. Sundhedsstyrelsen. 2012
Nationale infektionshygiejniske retningslinjer for rengøring i sundhedssektoren, 1. udgave maj 2015, Statens Serum Institut
Nationale Infektions-hygiejniske retningslinjer om behandling af patienter med smitsomme sygdomme herunder isolation, 4. udgave 2011, Statens Serum Institut
Vejledning om arbejdsdragt inden for sundheds- og plejesektoren, 1. udgave 2011, Sundhedsstyrelsen
Vejledning fra Miljøstyrelsen, 4/1998 om Håndtering af klinisk risikoaffald, Miljøstyrelsen