08 – Parakliniske undersøgelser
Dokumentet gælder for alle i klinikken
Gældende fra den 05. juni 2017
Revideret den 27. april 2023
Godkendt af TBU
Revideres senest den 27. april 2024
Formål
At sikre grundlag for korrekte og sikre resultater fra parakliniske undersøgelser og at ingen patienter lider skade eller påføres unødvendig ulempe som følge af manglende rettidig reaktion på parakliniske undersøgelser.
Fremgangsmåde
Lægerne i klinikken kan ordinere parakliniske undersøgelser ud fra relevante indikationer/problemstillinger (under hensyntagen til symptomer, sprogbarrierer, allergier, handicaps m.v.) efter aftale (mundtlig eller skriftlig) med patienten eller dennes værge. Der aftales, hvordan svarafgivelse skal foregå. Som udgangspunkt aftales at svarafgivelse foregår ved en opfølgende konsultation. Dette noteres i patientens journal. I XMO tidsmodulet bookes tiden som Prøvesvar mm., idet denne type aftale ikke kan afbestilles af patienten via ePortalen. Herved sikres at vi følger op på at få informeret patienten om prøvesvaret, også selvom patienten udebliver.
1. REKVIRERING OG HÅNDTERING AF PARAKLINISKE UNDERSØGELSER:
Patientens samtykke skal gives på baggrund af fyldestgørende information fra sundhedspersonens side, og patienten kan til enhver tid tilbagekalde sit samtykke. Et informeret samtykke kan være skriftligt, mundtligt eller efter omstændighederne stiltiende.
Blodprøver og EKG:
• Blodprøver og EKG bestilles via webreq og tages i Ambulatorium for prøvetagning, Vester Farimagsgade 3, 3.sal, 1606 København V. Der bliver ikke taget blodprøver i klinikken.
Mikrobiologiske prøver:
• Ikke relevant, idet der ikke tages mikrobiologiske prøver i klinikken.
Patologiprøver:
• Ikke relevant, idet der ikke tages patologiprøver i klinikken.
2. AFHENTNING/TRANSPORT AF PRØVER:
• Ikke relevant, idet der ikke tages prøver i klinikken.
3. OPFØLGNING PÅ PRØVESVAR:
Hver gang der ordineres en undersøgelse, har ordinerende læge pligt til at skrive i journalen, hvordan patienten skal have svar – svar ved konsultation, svar ved brev, svar ringes til patient eller patient ringer selv efter svar, og at der sikres, at der bliver fulgt op på manglende prøvesvar. Som udgangspunkt aftales at der gives svar ved den opfølgende konsultation, idet der herved også sikres at der følges op på manglende svar. Uanset om der aftales at der gives svar ved den opfølgende konsultation eller på anden vis, booker den ordinerende læge, i eget tidsmodul, en aftale med patienten på den dag, hvor svaret forventes at skulle gives til patienten. Der vælges aftaletype PRØVESVAR MM. idet denne aftaletype ikke kan afbestille af patienten selv via Eportalen. Således sikres at den ordinerende læge er opmærksom på manglende prøvesvar eller manglende afgivelse af prøvesvar til patienten og ansvaret for at følge op herpå påhviler den ordinerende læge.
Svar fra Klinisk Biokemisk afdeling modtages dagligt elektronisk i lægesystemet. Der er dagligt skemasat tid til at gennemse svar og til at handle såfremt prøvesvar er afvigende og nødvendiggør akut indgriben. Dette varetages af den virksomhedsansvarlige læge, eller, i tilfælde af dennes forfald, for eksempel i forbindelse med ferier, og efter konkret aftale, af stedfortrædende læge.
Klinikken kan kontaktes fra de forskellige eksterne leverandører alle hverdage, også uden for åbningstid.
Viser det sig, at patienten ikke er mødt op til den pågældende undersøgelse og er undersøgelsen vigtig for patientens helbredsstilstand, kontaktes patienten. Prøvesvar til patienter, der er afsluttede eller overflyttede patienter gives telefonisk.
Ordination, evt. rykker, undersøgelsesresultat og information af patienten journalføres af den ordinerende læge.
4. KONTROL AF EGET LABORATORIEUDSTYR: (log-bog)
Der udføres ikke labratorieundersøgelser i klinikken.
Krydsreferencer
07. Patientidentifikation
10. Visitation og henvisninger
Ekstern vurdering
Klinikken vil under det eksterne survey blive vurderet på følgende: Indikator 1 Ved interviews med læger og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for og demonstrere, hvordan parakliniske undersøgelser rekvireres og håndteres. Indikator 2 Ved interviews med læger og ikke-lægeligt personale kan de redegøre for og demonstrere, hvordan der følges op på parakliniske undersøgelser og henvise til dokument, hvori det er beskrevet. Indikator 3 Manglende prøvesvar identificeres, og der følges op på dem. Indikator 4 En gang årligt udvælger klinikken tilfældigt 20 aktuelle journaler. Der udføres journalaudit på disse, hvor det undersøges, om der er problemer med afgivelse af svar til patienten på parakliniske undersøgelser. Det er klinikken selv, der gennemfører disse audits. Hvis der er påvist mangler, er der rettet op på dette og gennemført en ny journalaudit indenfor fire måneder.
Eksterne referencer
Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 9207 af 31. maj 2011 om håndtering af parakliniske undersøgelser
Målepunkter vedr. psykiatri for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder
Generiske målepunkter for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder